Voorkom problemen met uw schoorsteen

De gezellige en koude wintermaanden staan wee voor de deur. Voor veel woningbezitters is dit het moment om de houtkachel weer aan te zetten. Voor iedereen die dit van plan is raden we aan eerst de schoorsteen te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Zo weet u zeker dat u geen problemen met uw schoorsteen, zoals een schoorsteenbrand. Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een brandverzekeringbewijs zodat u altijd goed verzekerd bent.

Waarom schoorsteenvegen belangrijk is

Het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen is erg belangrijk. Zoals hierboven al beschreven wilt u natuurlijk een schoorsteenbrand voorkomen. Ook vogels kunnen zich gaan nestelen in uw schoorsteen en een nest dient uiteraard verwijderd te zijn voordat u uw schoorsteen gaat gebruiken. Een andere belangrijke reden om uw schoorsteen te laten vegen door een gespecialiseerde schoorsteenveger is om een koolmonoxide vergiftiging te voorkomen. Koolmonoxide is een giftige gas die vrijkomt bij een onvolledige verbranding, door zuurstoftekort, van bijvoorbeeld hout.

Als laatste is het laten vegen van uw schoorsteen een goede investering. Uw houtkachel zal namelijk efficiënter gaan stoken. Dit scheelt u weer in de kosten en het is daarnaast beter voor het milieu.

Wat kost een schoorsteenveger?

Schoorsteenvegers hanteren verschillende tarieven. Gemiddeld genomen kunt u uitgaan van totale kosten tussen de € 40,- en € 60,- euro. Het is altijd verstandig om te vragen bij de schoorsteenveger waaruit de kosten bestaan. Daarnaast zijn de bijkomende werkzaamheden, zoals het verwijderen van een vogelnest of het plaatsen van een schoorsteenkap, natuurlijk ook van invloed op de totale kosten.

Schoorsteenvegen verplicht in Nederland?

Het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen is niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden. Veel Europese landen hebben wel een veegplicht, maar in Nederland (nog) niet. Wel kan uw verzekeringsmaatschappij eisen om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Controleer dus goed uw polisvoorwaarden. Wij raden aan altijd uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een ervaren en gespecialiseerde schoorsteenveger.

schoorsteenveger