Oorzaken van een tand of kies laten trekken

Soms is het nodig om een tand of kies te laten trekken, dat is natuurlijk niet fijn, maar het is wel nodig om je gebit mooi en gezond te houden. Als je dit niet doet, terwijl het wel nodig is, kunnen er allerlei andere (grotere) problemen ontstaan in en rondom je gebit. Dat is natuurlijk niet wat je wil.

Er zijn verschillende oorzaken voor het trekken van een tand of kies. Soms is een tand of kies aangetast door tandbederf of een tandvleesontsteking, dan kan er gekozen worden voor de tand trekken, omdat de tand niet meer te redden is. Een andere reden kan zijn dat er te weinig plek is in de mond voor alle tanden. Het trekken van de tand of kies moet er dan voor zorgen dat er meer ruimte komt voor de overige tanden. Vaak gebeurt dit in combinatie met een beugel, omdat je anders een gat overhoudt en de andere tanden nog steeds niet genoeg plek hebben. Verder kan het zo zijn dat je je verstandskiezen moet laten trekken, hier zijn ook verschillende redenen voor. De eerste reden is dat de verstandskiezen niet goed doorkomen en daardoor gedeeltelijk onder het tandvlees blijven zitten. Een andere reden is dat verstandskiezen ontstoken kunnen zijn. De laatste reden is dat de verstandskiezen scheef groeien en zo andere kiezen aan de kant kunnen duwen waardoor ze in de verdrukking raken. Dit kan gevolgen hebben voor het hele gebit, waardoor alles scheef gaat staan.

Daarnaast kan er natuurlijk iets gebeurd zijn met een tand, als je bijvoorbeeld bent gevallen of een ongeluk hebt gehad. In sommige gevallen kan een tand weer gerepareerd of gelijmd worden, maar niet altijd. Soms wordt besloten dat het beter is om het resterende gedeelte van de tand te verwijderen uit de mond. In dat geval wordt het vaak opgelost met een implantaat tand.