Tips voor een sollicitatiegesprek

Je hebt gesolliciteerd en nu ben je gevraagd om op sollicitatiegesprek te komen. Leuk maar ook spannend! Misschien is het wel de eerste keer dat je op sollicitatiegesprek gaat en weet je nog niet zo goed wat je ervan kan verwachten. Je wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom hebben we hier een aantal tips voor een sollicitatiegesprek.

 

Tip 1: Kleding

Als je gaat solliciteren dan wil je natuurlijk laten zien wie jij bent. Je hoeft je daarom ook niet anders voor te doen dan je bent, maar het is wel goed om rekening te houden met wat je uitstraalt met bepaalde kleding. Als er vlekken op je kleding zitten, of je schoenen zien er afgetrapt uit, dan straal je waarschijnlijk niet iets positiefs uit. Ook is het goed om rekening te houden met het soort bedrijf. Het maakt nogal uit of je solliciteert voor een horeca baan of een formele zakelijke baan voor wat je uit wil stralen.

 

Tip 2: De juiste papieren

Veel bedrijven werken met recruitment software en werving en selectie software. Daarom hebben ze vaak je diploma’s en andere belangrijke papieren al gezien, maar het kan nooit kwaad om het voor de zekerheid mee te nemen. Zo laat je zien dat je voorbereid bent.

 

Tip 3: De vragen

Er zijn nu eenmaal een aantal vragen die bijna altijd gesteld worden tijdens een sollicitatie. Waarom zou je die dan niet alvast een beetje voorbereiden? Ga het niet instuderen, want je wil natuurlijk wel spontaan overkomen, maar het is wel prettig als je er alvast over na hebt kunnen denken. Dit zijn een aantal veel gestelde vragen:

  • Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?
  • Vertel eens iets over jezelf?
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Wat is je eerste indruk van ons bedrijf?

 

Veel succes met het sollicitatiegesprek!