Zorg goed voor jezelf

Op het moment dat je ouder wordt gaan er veel dingen achteruit. Je kan soms vergeetachtigheid ervaren en het gevoel hebben dat je fysiek minder stabiel bent als dat je was. Vanaf een bepaald moment wordt het helaas alleen maar minder en veel mensen vinden het moeilijk om dit te accepteren. Het zijn vaak relatief onschuldige kwaaltjes waar je mee te maken krijgt. Toch is het beter om er iets aan te doen omdat deze kunnen toenemen tot grote problemen die slechte gevolgen voor je gezondheid hebben.

Niemand zit te wachten op een heup die vervangen moet worden, of een knieoperatie vanwege bot artrose in de knie. Gelukkig zijn niet alle ingrepen zo groot en belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gebeuren moeten. Denk bijvoorbeeld aan je gebit, veel mensen vergeten dat dit ook achteruit gaat op het moment je ouder wordt. Erg vervelend want een slecht gebit valt op. Iemand die een heleboel gaten in z’n tanden heeft of uit z’n mond stinkt wordt als onaantrekkelijk ervaren. Om verdere ingrepen zoals een extractie kies te voorkomen is het belangrijk dat je hier gelijk wat aan laat doen.

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je problemen in je mond hebt die zichtbaar moeten zijn voor de buiten wereld. Denk bijvoorbeeld aan een kaakontsteking en moet je daarom een kaakoperatie ondergaan. Naarmate je ouder wordt neemt je immuunsysteem af. Dit zorgt ervoor dat de kans op dergelijke ontstekingen en problemen groter worden. Hier is helaas niet heel veel aan te doen. Door ervoor te zorgen dat je voldoende gezond en gevarieerd eet, niet veel alcohol nuttigt en genoeg slaapt kan je dit proces tegen gaan. Helemaal stoppen doe je het niet en dat moet je ook niet willen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk doet aan je uiterlijk en er zo lang mogelijk jong uit blijft zien.