Koeien melken

Op een boerderij bij de melkboer worden de koeien elke dag gemolken. Het melken van de koeien is voor een melkboer een zeer belangrijke activiteit, want daar verdient hij zijn brood mee.
Melkkoeien worden iedere dag gemolken en sommige zelfs twee keer per dag. Niet alle koeien kunnen melk geven, alleen de koeien die onlangs een kalf hebben gekregen kunnen melk geven. Nadat de koe gekalverd heeft kan zij ongeveer twee tot drie maanden melk geven. De melk die een koe geeft vlak na de bevalling van het kalf wordt bies genoemd. Deze melk is rijk aan extra voedingsstoffen voor het kalf.

Een koe kan niet oneindig veel melk produceren, hoe meer melk het kalf drinkt, hoe minder melk er over blijft voor de melkboer. De kalf heeft de melk wel nodig voor de ontwikkeling, dus het ligt maar net aan het kalf en de koe hoeveel melk er over blijft voor de melkboer.

Het melken van koeien wordt meestal in de ochtend gedaan. Het gebeurt net nadat het kalf melk heeft gedronken bij de moeder, zodat het kalf een tijdje vooruit kan en de melkboer ook nog melk krijgt van de koe. De melkkoeien worden uit hun cowhouse gehaald en naar de melkopstelling gesluisd. Er zijn twee methodes van melken van de koeien. Dit kan in de visgraat opstelling en in de carrouselopstelling. Bij de visgraatopstelling staan de koeien in een rijtje opgesteld en loop de boer langs de koeien om de zuigers op de uiers te doen. Bij de carrouselopstelling staan de koeien op een draaiend plateau waardoor de boer in het midden kan staan en de koeien om hem heen draaien.

Vervolgens kunnen de koeien na het melken weer terug naar hun stal inrichting. Waar ze languit kunnen liggen en uitrusten van het melk geven. Het geven van melk kost namelijk energie, en het produceren van melk kost nog meer energie. Daarom is het belangrijk dat koeien na het melken goed kunnen uitrusten.