Je bloeddruk meten

Heb jij ook wel eens last van een te hoge bloeddruk? Je bent niet alleen! Veel mensen in Nederland hebben soms eens last van een te hoge bloeddruk. Dat kan van verschillende oorzaken komen, het kan dat iemand er genetische aanleg voor heeft maar ook door ouderdom gepaard gaande met dichtslippende bloedvaten. Ook mensen met een te hoog BMI kunnen er last van beginnen krijgen. Zij hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekte, een van de symptomen daarvan is een hogere bloeddruk.

Ben je benieuwd hoe hoog jouw bloeddruk is? Dan kan je zelf een bloeddrukmeter kopen om zelf je bloeddruk te kunnen meten en in het oog te kunnen houden. Als je dat doet is het wel belangrijk dat je steeds op dezelfde momenten meet, anders krijg je een vertekend beeld. Dat wil zeggen niet de eene keer voor en de eene keer na het sporten of voor en na het eten, want dat zijn allemaal factoren die de bloeddruk sterk beïnvloeden. Zo heb je dus geen correcte verhouding van metingen. Ook veel zout eten en het drinken van alcohol beïnvloedt de metingen. Kijk ook goed wat je koopt, mensen durven een bloeddrukmeter als eens vergissen met een bloedsuikermeter. Deze zijn natuurlijk niet hetzelfde, een bloedsuikermeter wordt namelijk gebruikt om het suikergehalte in het bloed te meten. Dat is vooral belangrijk voor diabetes patiënten.

Als je er toch niet zo happig op bent om zelf je bloeddruk te meten en bij te houden, kan je het natuurlijk ook laten doen door een arts of verpleegster. Dan is het wel op minder regelmatige basis, maar dan weet je wel zeker dat de waarden juist gemeten en geïnterpreteerd worden. Als het echt nodig is dat je het zelf regelmatig kan doen, kan je ook aan een arts vragen om je het aan te leren.