Deskundig met ziekte omgaan scheelt geld

In een bedrijf komt het soms voor dat er erg veel last is van ziekteverzuim. Ziekteverzuim is altijd een vervelende en lastige kosten post voor een bedrijf, want tijdens ziekte moet je vervanging voor het personeelslid vinden en moet je de zieke werknemer ook nog doorbetalen waardoor je met dubbele lasten zit. Bij langdurig ziekte is het vervangen van iemand helemaal duur. Ziekte is dan ook heel vervelend voor een bedrijf. Een bedrijf moet daarom het ziekteverzuim zoveel mogelijk tegengaan.

Het is alleen lastig voor een bedrijf om achter de oorzaak van ziekteverzuim te komen, omdat de oorzaak van ziekteverzuim niet altijd duidelijk is. Een van de instrumenten van een bedrijf om het ziekteverzuim tegen te gaan is dan ook door advies te vragen aan een deskundige over de mogelijkheden in de ontstane situatie van het bedrijf. Er zijn veel arbodiensten in Nederland die in dergelijke situaties kunnen helpen. De arbo dienst heeft doorgaans veel ervaring met dit soort situaties en kan zodoende een passend advies geven aan een bedrijf, zodat het bedrijf niet onnodig geld hoeft te verliezen in de situatie.

Een arbodienst biedt doorgaans meerdere diensten aan. Zo controleert de arbodienst bijvoorbeeld of een bedrijf aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, maar doet soms ook werk met een positievere ondertoon. Zo is een van de diensten van de arbodienst het adviseren van bedrijven over het minder laten worden van het ziekteverzuim, met een goedkoper beleid als resultaat. De arbodienst gaat het er in deze situaties om dat de werkomstandigheden voor de werknemers beter worden. Alles wat daarvoor helpt is welkom, dus ook het geven van advies over een beter ziektebeleid.

Naast de arbodienst kun je je ook laten adviseren door arbeidsdeskundigen. In sommige gevallen kan je zelfs niet om een arbeidsdeskundige heen. Als een werknemer langdurig ziek is heb je de hulp van een arbeidsdeskundige of van de arbodienst nodig om een arbeidsdeskundig onderzoek te laten doen.