Defecte poorten zelf maken? ROMASS geeft tips

3 tips voor een snelle herstelling van je elektrische of handbediende poorten

Wanneer je handbediende of elektrische poort kapot is, is dat vervelend en komt dat altijd ongelegen. Dat wil je zo snel mogelijk opgelost hebben. Sommige storingen of problemen kun je eenvoudig zelf verhelpen, maar voor een aantal defecten heb je misschien professionele hulp nodig.

Dat hoeft niet erg te zijn, maar je wilt het wel zo spoedig mogelijk verholpen hebben. En het liefst tegen zo laag mogelijke kosten Volg deze 3 eenvoudige stappen en je poorten werken in no time, tegen geringe kosten.

Check wat je zelf kunt verhelpen

Voordat je een mekanieker inschakelt, is het verstandig eerst een aantal zaken zelf te checken.

 • Zijn alle onderdelen nog aanwezig en intact? Kijk of alles vast zit, compleet is en intact. Wellicht is er een klink los en kun je die eenvoudig vast maken. Let wel op bij kapotte veren of kabels, deze staan soms onder hoge druk en het kan gevaarlijk zijn deze zelf te verwijderen. Schakel bij twijfel altijd een professional in.
  In het geval een elektrisch bedienbare poort:
 • Werken de batterijen van de afstandsbediening en de onderloopbeveiliging nog? Vervang ze indien ze leeg zijn. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar het zou zonde zijn om een technieker in te schakelen voor alleen het vervangen van batterijen.
 • Staat er stroom op de poort? Check voor de zekerheid even de stoppenkast en aardlekschakelaar. Vervang de kapotte stoppen (in geval van een wat oudere stoppenkast) of zet de schakelaars terug in de juiste positie. Ook hier geldt, het lijkt vanzelfsprekend, maar het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen!
 • Ligt er misschien vuil of een mat onder de elektrische of handbediende? Haal eventueel aanwezig vuil of de mat weg. Dit kan namelijk de werking van de onderloopbeveiliging beïnvloeden. Kijk of de poort nu wel wil sluiten.

Zoek een betrouwbaar herstelbedrijf

Als je alle bovenstaande zaken hebt gecontroleerd en je kantel, schuif of rolpoort functioneert nog steeds niet, dan is er weinig meer dat je zelf kunt doen. Het wordt tijd om een gespecialiseerde firma in te schakelen. Kijk eerst op de websites van verschillende firma’s, daar kunt u veel informatie vinden. Let daarbij op de volgende zaken.

 • Is het bedrijf goed (telefonisch) bereikbaar? Controleer van tevoren of het bedrijf goed bereikbaar is en hoe snel je een afspraak kunt maken. Die defecte garagepoort is vervelend en je wilt zo spoedig mogelijk geholpen worden.
 • Heeft het bedrijf voldoende ervaring? Probeer te achterhalen of het bedrijf werkt met ervaren mekaniekers. Zij hebben immers veel kapotte poorten gezien en hersteld. Zij zullen je dan ook snel verder kunnen helpen.
 • Kan de firma het merk van je poort herstellen? Check of het merk van je poort hersteld kan worden door het herstelbedrijf. Niet elk bedrijf heeft namelijk onderdelen voor en/of kennis over alle merken.
 • Is het een klantvriendelijk bedrijf? Ga na of het bedrijf klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan zaken als No Cure No Pay en het aanwezig zijn van een klachtenprocedure op de website.

Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals met zoveel zaken, is een goede voorbereiding belangrijk. Wanneer je een afspraak gaat inplannen, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je tijd (en kosten) kunt besparen.

 • Is er iemand aanwezig om de mekanieker binnen te laten? Regel dat er iemand is op het afgesproken tijdstip om de mekanieker binnen te laten en bij de herstelling aanwezig te zijn. Het zou tenslotte jammer zijn, wanneer de reparateur voor niets bij je bij je langs komt.
 • Heb je doorgegeven wat het probleem is? Geef aan wat het probleem precies is en wat je zelf al hebt geprobeerd om het op te lossen. De mekanieker kan zo al een beeld vormen en er voor zorgen dat eventueel benodigde onderdelen zeker aanwezig zullen zijn in de servicecamionnette.
 • Zijn alle afstandsbedieningen aanwezig? (In het geval van een elektrisch bedienbare poort) Leg alle afstandsbedieningen klaar. Het kan namelijk voorkomen, dat ze opnieuw geprogrammeerd moeten worden. Wanneer je ze van tevoren klaar legt, hoeft de poortenreparateur niet te wachten tijdens de afspraak.
 • Is de gehele garagepoort vrij toegankelijk? Zorg ervoor dat de technieker goed bij alle onderdelen van de defecte deur kan. Bijvoorbeeld door losse spullen aan de kant te zetten, zodat er voldoende ruimte is voor de reparatie. Hou er ook rekening mee, dat er misschien een ladder geplaatst moet worden.

Bij het navolgen van deze 3 tips is je defecte garagedeur snel (en tegen lage kosten) weer gemaakt. Tot slot, nu we toch bezig zijn, een laatste tip:

Regelmatig onderhoud zorgt voor minder storingen en een veilig werkende garagepoort.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van ROMASS.