Culinair toveren met de airfryer

Inmiddels is hij in veel huishoudens niet meer weg te denken. De airfryer maakt in Nederland een opmars die waarschijnlijk niet meer tegen is te houden door de traditionele ovens en magnetrons. De voordelen van dit apparaat zijn namelijk erg groot. Waar je een portie friet in de oven in ongeveer twintig minuten bereidt, doe je dit in een airfryer in slechts de helft van de tijd. En als er iets is waar Nederlanders gevoelig voor zijn in hun keuken, dan is het wel tijdbesparing. Het resultaat is dat de airfryer van een culinaire nieuwigheid steeds verder gemeengoed wordt in de keuken. Toch zijn er waarschijnlijk nog genoeg mensen die zich afvragen hoe zo`n airfryer dan precies werkt. En als je er eentje wilt kopen, waar moet je dan eigenlijk op letten?

airfryer-kip

Wat doet een airfryer?

Een airfryer kan in veel gevallen hetzelfde als een oven en gaat tegelijk de concurrentie aan met de traditionele frituurpan of friteuse. Ten opzichte van beide apparaten heeft de airfryer een aantal grote voordelen. Zo is hij in veel gevallen veel kleiner en handzamer dan een normale grote oven. Toch kan er, afhankelijk van het gekochte model, veel in worden bereid. Bij een oven zul je namelijk zelden tot nooit de volledige ruimte benutten, waar dit bij een airfryer wel zonder problemen kan. Een airfryer werkt verder op basis van hete lucht die door het eten heen wordt geblazen. Op die manier wordt het voedsel veel sneller warm dan in een oven die de warme lucht niet actief door het eten heen blaast.

Voordelen van de techniek

Het resultaat is in veel gevallen hetzelfde. Veel soorten ovenfriet hebben inmiddels ook bereidingsaanwijzingen voor zowel de oven, de frituurpan en de airfyer. In veel gevallen is dit voor een aifryer slechts de helft van de tijd die je voor een oven nodig hebt. Ook ten opzichte van de friteuse heeft een airfryer veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je geen frituurolie- of vet nodig hebt. In veel gevallen is friet uit de airfryer tot wel tachtig procent minder vet dan de friet uit de frituurpan. Daarnaast is het ook veel makkelijker schoon te maken. Je kunt makkelijk de bak uit de airfryer halen en die gewoon in de vaatwasser stoppen. Een laatste voordeel van het ontbreken van olie is dat het ook geen vieze vette walm oplevert in huis.

Wat kun je met een airfryer bereiden?

Behalve voor friet en snacks is een airfryer juist ook geschikt voor veel verschillende soorten groenten en vlees. In principe kun je alle soorten groenten `fryen` die je niet hoeft te koken. Broccoli, bloemkool of wortels zijn dus niet geschikt. Maar wel groenten als bijvoorbeeld sperziebonen, mais, paprika en courgette. Ook vlees is erg makkelijk te bereiden en krijgt in een airfryer een mooi krokant laagje, maar dan wel zonder olie of vet te gebruiken. Daarmee is een airfryer een waardevolle aanvulling voor iedere keuken, vooral als je standaard net een pit te weinig hebt.

Airfryer beter dan de frituurpan?

De airfryer heeft dus een boel voordelen ten opzichte van de oven en de friteuse. De vraag is dan natuurlijk of er ook nadelen zijn. Dat is er eigenlijk maar één, maar wel eentje die veel mensen belangrijk vinden: de prijs. Omdat de airfryer nog relatief nieuw is, ligt de prijs in veel gevallen een stuk hoger dan die voor een friteuse of een kleine oven. De gemiddelde prijs begint ergens bij 75 euro en loopt vervolgens door tot ruim 200 euro voor de grotere modellen. Het is dus een flinke aanschafprijs. Daarbij moet wel worden gezegd dat het aanbod steeds verder toeneemt en dat de prijs dus nu al een stuk beter is dan pakweg een jaar geleden.

Waar moet je op letten?

Als je er eentje wilt kopen, is het vooral belangrijk om in de gaten te houden hoe groot je porties moeten zijn. Daarbij is vooral de grootte van je gezin belangrijk. In het geval van een huishouden met twee volwassenen en één of twee kleine kinderen kun je met een standaard model wel vooruit. Heb je echter een gezin met meer trek, dan is het wellicht aan te raden om een Airfryer XL of zelfs XXL te kopen. Deze bieden de mogelijkheid om grotere porties te bereiden, waardoor je niet meerdere porties achter elkaar moet fryen (en daarvoor telkens heen en weer moet lopen).

Veel aanbod

Verder is er veel aanbod in de verschillende soorten airfryers. Niet alleen qua grootte, maar ook wat mogelijkheden betreft. Zo zijn er inmiddels ook Deli Fryers, Actifryers, Crispy Fryers, Multicookers en Multifryers. In principe doen ze allemaal hetzelfde, want ze werken op basis van dezelfde techniek. Wel is het zo dat sommige apparaten meer doorontwikkeld zijn op bepaalde aspecten van het fryen. Zo is een Crispy Airfryer zo ontwikkeld dat deze het bereide voedsel extra krokant bereid. Een multifryer is handig voor als je hem voor veel verschillende dingen wilt gebruiken. Niet alleen voor friet en snacks, maar ook voor ovenschotels, pizza`s, en kant-en-klaar maaltijden om maar wat voorbeelden te nomen.

Beter doorontwikkeld

Daarnaast zijn sommige modellen technisch beter doorontwikkeld dan andere. Zo hebben sommige soorten airfryers zoals bijvoorbeeld de multifryer een functie waarbij de kom of bak automatisch draait. Zo blijft het eten in beweging, waardoor alle kanten krokant worden bereid. Op het moment dat je bijvoorbeeld friet in de airfryer bereidt en de bak met friet niet schudt, krijg je namelijk het zelfde effect als je teveel friet op elkaar in de oven legt. Een gedeelte van de friet wordt dan niet goed gaar.

Accessoires voor een airfryer

Om recepten extra goed te bereiden, zijn er ook de nodige accessoires die je kunt kopen voor de airfryer. Deze zijn vaak wel afhankelijk van het gekochte model. Veel accessoires van bijvoorbeeld Philips, passen alleen bij airfryers van Philips. De meeste merken gebruiken namelijk verschillende afmetingen voor hun apparaten. Een voorbeeld van een veel verkochte accessoire is de speciale grillpan. Deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het grillen van vlees of groenten. Het voordeel is dat een pan wat makkelijker is schoon te maken. Andere mogelijke accessoires zijn een airfryer rek, een bakpan of een grillmatje. Op deze manier wordt de airfryer nog beter in het gebruik, net als de gerechten die je met zo’n uitgebreide airfryer tevoorschijn tovert.