nieuwe kans

In het bedrijfsleven kan het voorkomen dat werknemers en werkgevers niet meer door een deur kunnen. Dit kan te maken hebben met het onderpresteren van de werknemer, maar bijvoorbeeld ook gewoon doordat de werknemer niet meer op zijn of haar plek is binnen het bedrijf of de koers die het bedrijf vaart. Als gevolg daarvan kan het soms zo zijn dat de werknemer en werkgever besluiten de samenwerking te beëindigen. Op dat moment wordt er een outplacementbureau ingeschakeld. Dit houdt in dat er een externe partij wordt opgetrommeld om ervoor te zorgen dat de werknemer niet ineens in een zwart gat beland maar wordt begeleid bij het zoeken naar een nieuwe passende baan. Eentje waarin uitdaging en plezier centraal staan. Want dat is het aller belangrijkste bij een baan. Je moet uitgedaagd blijven anders is er geen reden om te blijven en als je er geen plezier in hebt is er überhaupt geen reden om er te zijn. Niet dat alles in het leven leuk is maar als de algehele sfeer van de baan vervelend is, is dat geen vruchtbare plek voor een individu.

Voorafgaand aan de nieuwe baan en überhaupt zelfs een sollicitatie gesprek kan een assessment zijn. Een filter vooraf om als werkgever er zeker van te zijn dat het vlees dat je in de kuip hebt geschikt is en in staat is om dat soort voorvallen die in het begin in dit artikel beschreven werden te voorkomen. Zo’n assessment kan bijvoorbeeld bedoeld zijn om te kijken of de kandidaat geschikt is binnen het bedrijf. Of de groeipotentie daar is of om te kijken of de kandidaat überhaupt wel beschikt over de eigenschappen en talenten om een baan te kunnen.

Zo kan het zijn dat voordat je wordt aangenomen voor een baan de werkgever eerst vraagt of je een assessment wilt doorlopen.