Degelijke sporenkap constructies

Een sporen kapconstructie is een bijzondere houten constructie dat de laatste jaren enorm gestegen is aan populariteit onder de huishoudens in Nederland. Bij een sporenkap constructie lopen de houten balken, in dit geval de ‘sporen’, van de nok tot de dakvoet. De krachten die worden uitgeoefend op de sporenkap constructie worden in dit geval opgevangen door de steunpunten op de vloer of door de muurplaat. Belangrijk is dat de staanders op evenwijdige afstand van elkaar staan geplaatst, zodat deze krachten evenredig worden verdeeld over de sporen.

Als de overspanningen groter zijn dan normaal bij een sporenkap constructie, kan het wellicht oplossing bieden om hanenbalken of andere tussenpunten toe te passen. Op deze manier wordt de overbrugbare afstand minder en wordt de kracht die per spoor wordt uitgeoefend kleiner. Hoe groter de afstand, hoe groter de druk op de sporenkap constructie wordt. Een sporenkap constructie werd van oudsher al veel gebruikt bij de bouw van oude gebouwen, maar komt nu weer helemaal terug in de moderne bouwindustrie. Een van de bekendste sporenkappen tegenwoordig is de zogenaamde prefab sporenkappen.

Wilt u meer informatie over deze bijzondere constructie? Kijk op de website voor meer informatie of neem contact met ons op per e-mail of telefoon.