Wat te doen tijdens een scheiding?

echtscheiding

Een scheiding gaat vaak niet in de koude kleren zitten. Er moet namelijk een hoop geregeld worden. Veel mensen die in scheiding liggen, staan hier vaak van te kijken. Maar je moet als ware een heel leven in tweeën delen, want echt niet altijd even makkelijk is. Wat moet er allemaal geregeld worden bij een scheiding?

Afspraken maken

Tijdens een scheiding moet je veel afspraken maken. Over bijvoorbeeld de woning, de spullen, de kinderen, alimentatie, de eventuele schulden enzovoorts. Dit kost een hoop tijd en moeite en is vaak ook afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn tijdens het huwelijk.

Als je het een-en-ander al geregeld hebt bij de notaris, kan dat een hoop tijd en moeite besparen en zijn er al wat dingen duidelijk voor de scheiding. Maar dit is bij veel huwelijken niet het geval.

Mediation

Om te beginnen kun je hier proberen samen afspraken over te maken, maar soms kun je er samen niet uitkomen. Het kan dan raadzaam zijn om naar een mediator te stappen. Dit is een onpartijdige bemiddelaar die samen met jullie de situatie bekijkt en aanzet tot het maken van afspraken. Dit mediator beslist niet over deze afspraken, dat moet je zelf doen. Wel zet de mediator de gemaakte afspraken op papier, waarna deze naar de rechter gaan. Het kan ook zo zijn dat de rechter tijdens de scheidingsprocedure verwijst naar een mediator. Dit omdat de uitkomsten van een mediator vaak voor beiden partijen een stuk gunstiger zijn, dan wanneer de rechter beslissingen neemt.

Advocaat

Mocht het niet lukken om afspraken te maken bij de mediator, dan is het ook nog altijd mogelijk om dit via de rechter te doen. Je huurt dan beiden een advocaat in die ieder jullie belang verdedigt. De recht doet dan uiteindelijk een bindende uitspraak waar jullie je beiden aan dienen te houden. Vaak valt de uitkomst ook tegen en zijn geen van beiden partijen tevreden.

Tijdelijke voorziening

Alvorens de scheiding geregeld is, kan het nodig zijn om een tijdelijke voorziening aan te vragen. Bijvoorbeeld waar de kinderen verblijven of over de woning. Ook daar kan de rechter over beslissen. Deze tijdelijke voorziening is maar tijdelijk en kan veranderen op het moment dat de scheiding er doorheen is.