Hoe (on)gezond is het stoken van hout in een houtkachel of open haard nou eigenlijk?

Dat het branden van de kachel of open haard gezellig is, dat is een ding wat zeker is. Maar hoe gezond is het eigenlijk om gewoon brandhout of kachelhout te stoken? En als je gaat stoken, welke houtsoort kan je dan het beste kiezen? Eikenhout, beukenhout, brandhout, het zijn allemaal verschillende soorten hout maar niet iedereen weet er het nodige vanaf en hoe dit het beste gebruikt kan worden. Daarom geef ik je een aantal tips zodat je vanaf nu op een schonere en duurzame manier de kachel kunt aansteken.

Vervang je brandhout door houtbriketten

Ik denk dat de meeste mensen gewoon brandhout gebruiken om de kachel mee te stoken. Het is in eerste oogopslag een goedkoop en makkelijk in gebruik. Echter moet je er altijd voor zorgen dat het hout heel goed gedroogd is. Wanneer het brandhout nog een beetje vochtig is zal het in de eerste plaats veel minder warmte geven en daarnaast kan het ook zorgen dat er meer rookontwikkeling ontstaat. Ook komen er veel meer fijnstoffen vrij en dit is niet bevordelijk voor de gezondheid.

Wil je op een schonere en duurzame manier gaan stoken? Kies dan voor houtbriketten. Dit zijn samengeperste houtzaagsels die onder zeer hoge druk tot een briket worden gefabriceerd. Ze zijn in aanschaf dan misschien iets duurder maar daar staat ook weer tegenover dat ze langer mee gaan. Houtbriketten zijn CO2 neutraal en het vochtpercentage dat in het hout zit ligt onder de 5%.

Enkele voordelen van het stoken met briketten

  • Houtbriketten zijn Co2 neutraal
  • Duurzaam stoken
  • Minder reuk en rookoverlast
  • Een bijzonder mooi vlammenspel
  • Houtbriketten gaan langer mee
  • Makkelijk op te stapelen door hun achthoekige vorm
  • Na het branden blijft er heel weinig restafval over

Bij Fikse Houtbriktten in Almelo weten ze wel raad met houtbriketten. Ze zijn de grootste producent van houtbriketten in heel Europa en leveren aan de de grootste winkels.

Je hebt verschillende soorten houtbriketten

Fikse Houtbriketten produceert twee verschillende soorten briketten, namelijk de Pini Kay houtbriket en de RUF houtbriket. Ze zijn allebei van hoge kwaliteit maar natuurlijk zit er wel verschil tussen deze twee. Dat leg ik graag even aan je uit.

De door Fikse zelf geproduceerde Pini Kay briketten worden gemaakt van harde houtsoorten zoals beuken en eiken hout. Er wordt een 100% schone houtvezel gebruikt zonder dat er ook maar iets aan wordt toegevoegd. Het rendement van een Pini Kay briket is circa 5,2 kWh/kg.

De RUF houtbriketten worden geproduceerd van schone en geperste houtspaanders van eikenhout. Ze hebben een hoge verbrandingswaarde en je kunt ze prima gebruiken om te stoken in kleinere kachels. In tegenstelling tot de Pini Kay branden de RUF briketten wel iets minder lang. De prijs van de RUF briketten ligt dan ook een stukje lager dan de Pini Kay.

Wil je als consument rechtstreeks je houtbriketten kopen bij Fikse Houtbriketten? Ga dan naar de website www.fiksehoutbriketten.nl en plaats uw bestelling online. Na uw bestelling wordt er contact met u opgenomen om de bezorging samen af te stemmen. De levertijd is gemiddeld 2 werkdagen.