Heb jij recht op partneralimentatie?

Als je gaat scheiden valt er veel te regelen. Meer dan je je kan voorstellen. Daarbij is het een emotionele aangelegenheid. Soms zelfs wordt het een gevecht. Je probeert je hoofd boven water te houden en ziet uit naar het moment dat de scheiding een feit is. Maar ga ook weer niet te snel door alles heen. Verzeker je ervan dat je precies weet wat er besloten wordt, welke gevolgen dat voor jouw situatie heeft en wat je rechten en plichten zijn. Niet veel mensen weten het maar er bestaat nog steeds partneralimentatie. Een alimentatie voor degene die met aanzienlijk minder middelen achter blijft dan de ander. Misschien omdat de zorg voor de kinderen bij één van beide rustte. Maar een andere situatie waarin er een ongelijke verdeling van inkomsten is, is denkbaar.

Wanneer heb je recht op partneralimentatie

Je hoeft gelukkig niet alles zelf uit te vinden. Online zijn er rekentabellen voorhanden die een leidraad kunnen zijn bij de berekening van de partneralimentatie. Reken je niet te snel rijk want bij het ontvangen van alimentatie zal er achteraf belasting afgedragen moeten worden, evenals een bijdrage aan de zorgwet. Degene die de partneralimentatie betaalt kan dit opvoeren bij de aangifte en kan zo belastingvoordeel hebben. Vooralsnog geldt de alimentatie nog steeds voor 12 jaar na de scheiding. Er gaan veel stemmen op om deze periode te verkorten naar 5 jaar omdat men van mening is dat iedereen zelf in zijn onderhoud moet voorzien. Helaas is dat niet altijd mogelijk.

Kom voor je rechten op bij een scheiding

Ga goed na welke rechten je hebt bij jullie scheiding. Vecht hiervoor, kom op voor eerlijkheid ook al kost het emotioneel veel. Achteraf ben je blij dat je het gedaan hebt want het bepaalt de uitgangspositie voor je nieuwe leven. Het kan niet de financiële ondersteuning zijn die je nodig hebt om opnieuw te beginnen.

partneralimentatie